Overslaan naar inhoud

Bij Boerderij Klein Rost produceren we zogenaamde weide-eieren, waarvan we garanderen dat de kippen echt in de buitenlucht leven en zich vooral voeden met wat onze mooie weide te bieden heeft. Dankzij het mobiele kippenhok, dat - zoals de naam al doet vermoeden - een klein kippenhok op wielen is, dat wekelijks wordt verplaatst in het verse gras van de wei. De kippen leven continu in een frisse en gezonde omgeving die elke week verandert.

Hoe zit het met de vogelgriep?  

Dankzij de installatie van een anti-vogelnet kunt u toch genieten van uw verse eieren met dezelfde kwaliteit. Kippen worden nooit in het hok worden opgesloten. Ze profiteren op deze manier van een natuurlijke omgeving in alle weersomstandigheden, zelfs in het geval van een waarschuwing voor vogelgriep.

De kip, een bosdier (intermezzo over cultuur)

In de meeste gebouwen van leghennenbedrijven bestaan de toegangsluiken uit aangestampte aarde, zonder een enkel grassprietje. Ook al ligt een mooi weiland op tien meter afstand, weinig kippen zullen daarheen gaan zonder "veiligheidsroute". Ze blijven liever opgesloten in de gebouwen door hun overlevingsinstinct.

Hoewel gedomesticeerd door mensen, heeft de kip altijd haar primitieve instinct behouden om zichzelf te willen beschermen tegen roofdieren. Omdat ze oorspronkelijk bosdieren waren, profiteerden kippen van een natuurlijke omgeving waardoor ze zich veilig konden voelen voor roofvogels of vierpotige roofdieren.

De productie van weide-eieren is een keuze die ingegeven wordt door respect voor het dier en de liefde voor kwalitatief goed voer. Met andere woorden, … 

Het ei ligt in de wei

Ons schapenvlees  

Omdat er mest nodig is om het akkerland te bemesten, was er vee nodig bij de overname van de boerderij. Hoewel het al zeker was dat de leghennen deel zouden uitmaken van de natuurlijke bemesting, zou de mest van de kippen onvoldoende zijn om in de bemesting van de akkers te voorzien. Na vele boerderijbezoeken viel de keuze uiteindelijk op de schaapstal. Wij werken voornamelijk met Île-de-France en Charolaise rassen.

Het voer van onze dieren  

Om alle dieren op de boerderij te kunnen voeden, streven we naar zelfvoorziening. Met andere woorden, we produceren ons eigen voedsel voor onze dieren, of het nu gaat om granen, gedroogd voer of hooi.